TÜMOSAN

TÜMOSAN
Kurulduğu 1976 yılından bugüne dek birçok ürünü ve hizmeti başarıyla gerçekleştiren TÜMOSAN, dizel motor, traktör, şanzıman, transmisyon ve güç aktarma organları üretiminde ve geliştirmesindeki 40 yılı aşkın tecrübesiyle ülke ekonomisine katkı sağlamak ve yurtdışı bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi olan TÜMOSAN, 2012 yılında Savunma Sanayii sektörüne yönelik motor, şanzıman ve güç aktarma grupları ile elektronik sistemlerin Ar-Ge çalışmalarına odaklanan TÜMOSAN, 40 yılı aşkın süredir yüzde yüz Türk sermayesi ve mühendisleriyle Savunma Sanayii’nde milli projelere imza atma misyonuyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

TÜMOSAN, 2014 yılında Altay Ana Muharebe Güç Grubu ihalesinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından sözleşme görüşmelerine başlanması amacıyla seçilmiş, 17 Mart 2015 tarihine sözleşme imzalanmış fakat teknik destek sağlayıcı Avusturya firmasının kendi hükümetinden ihraç lisansı alamaması nedeniyle oluşan mücbir sebep ve projenin milli imkânlarla yerine getirilmesi için TÜMOSAN tarafından talep edilen değişikliklerin SSB tarafından kabul edilmemesinden dolayı 24 Şubat 2017 tarihinde bu sözleşme karşılıklı olarak feshedilmiştir.

TÜMOSAN ile SSB arasında Güç Grubu Geliştirme Proje Sözleşmesi’nin imzalanmasını müteakiben Mayıs 2015’te Savunma Sanayii alanında tamamen yerli sistemlerden oluşacak taktik tekerlekli araç konsept tasarım çalışmalarına başlanmış ve geliştirilen endüstriyel prototip araç IDEF’17 Fuarı’nda sunulmuştur. Fuar sonrasında başlatılan TÜBİTAK destekli Ar-Ge projesiyle “PUSAT” olarak adlandırılan zırhlı aracın ilk prototipi IDEF’19 Fuarı’nda yer almıştır.

TÜMOSAN, Türkiye’de ilk olarak tork konvertörlü otomatik transmisyon, senkromeçli otomatik transmisyon ve transmisyon kontrol birimi geliştirme Ar-Ge çalışmalarına başlamış ve bu konuda önemli bir yol almıştır. IDEF’19 Fuarı’nda TÜMOSAN tarafından yol üstü ve yol dışı tekerlekli araçlar için geliştirilmesi tamamlanan 8+1 manuel şanzıman, 8+1 senkromeçli otomatik şanzıman ile tork konvertörlü tam otomatik şanzımanın endüstriyel prototipleri tanıtılmıştır. Söz konusu fuarda ayrıca PUSAT için geliştirilen hibrit güç paketi ile Zırhlı Muharebe Araçları için geliştirilen “ALP” güç grubu sergilenerek dikkati çeken ürünler arasında yer almıştır.

Yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda gelinen nokta itibariyle SSB ve FNSS arasında 100 adet Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) projesi dizel motorlarının TÜMOSAN’dan tedarikine yönelik sözleşme imzalanmıştır.

Türkiye’nin 2023 hedef ve stratejisi paralelinde ve yerlileşme faaliyetleri çerçevesinde; Askerî Havaalanlarında askerî uçakların acil durumlarda piste indikleri sırada emniyetli şekilde durdurulması için kullanılan Uçak Durdurma Sistemlerinde bulunan Amerika menşeili benzinli Wisconsin motorları yerine, TÜMOSAN 3 silindirli dizel motor kullanımı amacıyla Uçak Durdurma Sistemi Geri Sarma Motoru Uygulama Projesi’ne başlatılmıştır. Proje kapsamında Uçak Durdurma Sistemi’ne entegre edilmeye uygun TÜMOSAN 55 beygir gücünde dizel motor; soğutma paketi ve alt sistemlerini içeren yerli ve milli güç paketi uygulaması yapılarak Türk ordusunun kullanımına sunulmuştur.

Marin motor ailesinin ilk üyesi olarak geliştirilen 4DT-41M motoru (105 beygir), “Türkiye’nin %100 Yerli Marin Motoru” olarak CNR Avrasya Boat Show – 14.Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı’nda görücüye çıkarılmıştır. TÜMOSAN Marin Motor Projesi, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, hem yardımcı motor ve marin jeneratör kullanım amacıyla hem de ortalama 12 metre boyundaki teknelerde kullanılabilecek tip motorlara uzanan çözümler geliştirmek için başlatılmıştır. Projeyle üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de önemli su yolları platformları için 75, 85, 95 ve 105 beygir güçlerinde ekonomik ve milli-yerli çözümler sunulması ve entegre edilmesi hedeflenmiştir.

TÜMOSAN ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla 3 ve 4 silindirli dizel motorlar kullanılarak jeneratör ve jeneratör motor üretimi planlanmış ve 2019 yılı ilk yarısında 4 silindirli 42, 48, 65, 74, 82, 91 ve 100 kVA jeneratörlerle uyumlu jeneratör motorlarının üretimi gerçekleştirilmiştir. Fuarda aynı zamanda TÜMOSAN motoru kullanılarak 40-100 kVA arasında değişen seçeneklerdeki Jeneratör ailesinin ilk üyesi olarak geliştirilen 80 kilovoltamper (kVA) gücündeki yerli jeneratör sergilenmiştir.

İstanbul Topkapı Ar-Ge Merkezi’nde ekibinin çoğunluğunu doktora ve yüksek lisans seviyesindeki mühendislerden oluşan genç kadrosuyla ülkemizdeki pek çok ilki başarmış olan TÜMOSAN, yeni geliştirdiği motorlarla ve diğer projelerle ülkemizin sanayisinin sınırlarını zorlayarak, gelişmesine alan açan, dizel motor, transmisyon ve aktarma organları gibi kritik konularda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltan bir misyon üstlenmiştir. TÜMOSAN’ın faaliyetleriyle Türkiye, dünyadaki dizel motor, transmisyon ve aktarma organları geliştirme ve üretme kabiliyetine sahip ülkeler arasında rekabetçi bir seviyeye gelecektir.

TÜMOSAN ayrıca Savunma Sanayii alanında modernizasyon projeleri kapsamında Motor, Transmisyon, Güç Paketi ve Aktarma Organları yerlileştirme faaliyetleri çerçevesinde etkin bir şekilde görev almayı hedeflemektedir.

TÜMOSAN, Türkiye’nin 2023 hedef ve stratejilerine uygun olarak milli ve yerli olarak maliyet etkin ürünler geliştirerek Savunma Sanayimizin kullanımına sunacaktır.

TÜMOSAN, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi (TSE-HYB), MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü Onaylı Tedarikçi Belgesi, Tesis Güvenlik Belgesi ve Ar-Ge Merkezi belgelerine sahiptir.