ALPORT-POİNTE-NOİRE

Atlas Okyanusu’na kıyısı olan Pointe-Noire şehrinde yer alan liman; havalimanı, demir ve kara yolu ile ulaşım ağlarına da etkin bir erişim sağlayarak Kongo Cumhuriyeti’nin merkezi konumlarından birini oluşturmaktadır.

1939 yılında inşa edilen liman, Fransız sömürgesi sonrasında kazanılan bağımsızlık ile önemli bir üs konumuyla da dikkat çekmektedir.

Orta Afrika’nın en önemli limanlarından birisi olan ve Kongo Havzası’na açılan geniş hinterlandı ile yaklaşık 136 milyonluk bir nüfusa hizmet verme kapasitesine sahip Kongo Cumhuriyeti Pointe-Noire Limanı, imzalanan bir imtiyaz sözleşmesiyle Albayrak Grubu’nun yeni liman işletmesi olarak portföyüne eklenmiştir.

Yeni adıyla Alport-Pointe-Noire Limanı, 2023 yılında başlatılan “Pointe-Noire Limanı Rehabilitasyon, Modernizasyon, Bakım ve İşletme Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde 25 yıllık bir imtiyaz sözleşmesiyle devralınmıştır. Geliştirilen proje kapsamında, Pointe-Noire Limanı Konvansiyonel Terminali işletme hakkı elde edilirken; genel kargo, dökme yük ve diğer kargo türlerinde de elleçleme operasyonlarını yürütülmektedir.