CONAKRY PORT

CONAKRY PORT
Batı Afrika’nın dünyaya açılan kapısı olan Conakry Limanı, toplam 899.000 metrekarelik alanı, 10 milyon ton elleçleme kapasitesiyle Gine için eşsiz bir ticaret limanı özelliği taşımaktadır.

Limanın temeli 1895 yılında, Fransız Gine kolonisinin valisi Fransız Teğmen Noel Ballay tarafından atılmıştır. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde bir iskele inşa edilmiş ve bu başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. 19. yüzyılın sonundan itibaren limanın fizyonomisi büyük değişikliklere uğramış, ayaklar üzerindeki iskeleler yerine granit dolgu yerini almış, ihtiyat barajı yapılmış, ana rıhtım büyütülmüş, depolar yapılmış, su ve elektrik boruları döşenmiş ve rıhtım boyunca raylar sabitlenmiştir. Bu tarihlerde Conakry Limanı, doğal kaynakların Gine’den “Fransız Metropolüne” gönderilmesinde öncü rol oynamıştır.

Gine’nin 1958 yılında bağımsızlığını elde etmesiyle birlikte liman faaliyetlerini artırmak için ulusal şirketler oluşturulmuş ancak sonra bu şirketlerin faaliyetleri birleştirilerek devlet tarafından 1982’de Port Autonome de Conakry (PAC) kurulmuştur.

2018 yılında ise, limanın genişletilmesi, modernizasyonu, yönetimi, işletilmesi ve uluslararası ölçekte daha rekabetçi hale gelmesi için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırımla Albayrak Grubu ile 25 yıllığına sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden bu yana Conakry Limanı gerçek bir dönüşüm geçirmiştir.

Rekabet gücünün zorluklarıyla yüzleşmek için öncelikli hedefler belirlenmiştir: Mevcut altyapı ve ekipmanların rehabilitasyonu ve bakımı, 80-140 ton arasında değişen 5 ultra modern kaldırma vinci satın alınarak limanın modernizasyonu, penetrant yapımı, 3 yeni kantarın inşası, kanalizasyon sistemlerinin yapılması, otomasyon sistemi kurulması, tüm elektrik sisteminin modernize edilmesi ve daha birçok çalışma devam etmektedir.

Conakry Limanı, Albayrak Grubu’nun sağladığı avantajlarla 2018 yılında 1.180’den fazla gemi, 10 milyon ton mal ve 237.366 TEU konteyner; 2019’da ise 1.280’den fazla gemi, yaklaşık 11 milyon ton mal ve 248.659 TEU fazla konteyner almıştır.

Conakry Limanı, Batı Afrika ülkesi Gine’nin geleceğine ışık tutmaya devam etmektedir.